• Willemijn Simpson

Hoe ga je om met twijfel en onzekerheid bij studiekeuze?

Moet jouw kind dit schooljaar een studie kiezen? Twijfelt hij/zij tussen verschillende opleidingen? Of heeft hij/zij helemaal geen idee? Veel middelbare scholieren worstelen hiermee (en hun ouders met hen). Dat kán anders en jij kunt je kind daarin bijstaan! Met deze tips hoop ik dat ik jou en je zoon of docher direct al een eindje op weg kan helpen:


Voor een succesvolle studiekeuze moet je kind eigenlijk de volgende drie dingen doen.

Stap 1:

De eerste stap is essentieel, maar wordt vaak overgeslagen of maar half-half gedaan! Wat is die stap dan? Nou:


Inzicht krijgen in hoe hij/zij in elkaar zit, waar zijn/haar potentieel ligt, welke behoeftes hij/zij heeft, waar hij/zij blij van wordt, energie van krijgt enzovoort.


Zoals ik al zei, deze stap is héél belangrijk. Hoe kun je immers bepalen of een studie bij je past als je niet weet hoe je in elkaar zit? Neem deze eerste stap dan ook serieus en investeer in gedegen zelfkennis voor je kind.


Stap 2:

Het gigantisch uitgebreide aanbod aan studies terugbrengen tot een kleine selectie van enkele aansprekende opleidingen.


Stap 3:

Stap 1 en 2 samenbrengen: de geselecteerde studies vergelijken met de opgedane zelfkennis om na te gaan welke opleiding daar het beste mee matcht.


Op deze manier pak je het gestructureerd en gedegen aan en wordt het een stuk gemakkelijker om tot een studiekeuze te komen, of in elk geval overzichtelijker.


Toch nog lastig? Ik geef jouw zoon of dochter graag het benodigde zelfinzicht door middel van een KernTalentenontdekking. Daarna kan hij/zij bij mij een studiekeuzeoefening doen die hem/haar stapsgewijs het oneindige aanbod aan studies laat trechteren en vervolgens laat matchen met zijn/haar KernTalenten om tot een goede studiekeuze te komen.

Meer informatie over een KernTalentenontdekking + Studiekeuzeoefening.

45 views0 comments

Recent Posts

See All