top of page
  • Writer's pictureWillemijn Simpson

Hoe de coronamaatregelen invloed hebben op je kerntalenten

Heb jij de laatste maanden minder goed in je vel gezeten? Je bent niet de enige. In het afgelopen halfjaar heb ik talloze (online) gesprekken gevoerd voor kerntalentenanalyses en veel van mijn cliënten gaven aan dat zij zich minder goed voelden dan normaal. Het oude normaal dan. Met deze cliënten heb ik de link gelegd tussen de coronamaatregelen en het gebruik van hun kerntalenten. Zo kwamen we tot inzichten en tips waar zij direct mee aan de slag konden om weer wat extra energie en levensvreugde terug te pakken. Die inzichten deel ik graag met jullie in dit artikel.



De nieuwe situatie van permanent thuiswerken, een stopgezet verenigingsleven en social distancing zorgde ervoor dat veel van mijn cliënten sommige sterke kerntalenten minder gebruikten. Je sterke kerntalenten zijn je energiegevers. Ze zorgen ervoor dat je voldoening en levensvreugde ervaart. Laat je één of meer sterke kerntalenten een tijdje links liggen, dan bekruipt je een gevoel van gemis en kom je minder goed in je vel te zitten.

De eerste groep kerntalenten die minder werden aangesproken – het zal je niet verbazen – waren de sociale kerntalenten. Bijna eenderde van alle kerntalenten zijn sociale kerntalenten. Zijn deze kerntalenten (of enkele ervan) bij jou sterk, dan drukken ze een behoefte aan sociaal gedrag uit. Dat kan bijvoorbeeld zijn: behoefte aan gezellig socializen, behoefte aan samenwerken, behoefte om mensen bijeen te brengen voor iets leuks etc. Juist het uitleven van deze behoeftes werd (en wordt ook nu nog) enorm beperkt door de coronamaatregelen. Het bleek voor veel cliënten handig om te weten aan welke vorm van sociabiliteit zij vooral behoefte hadden om vervolgens mogelijkheden te kunnen zoeken om juist die manier van socializen alsnog (eventueel online) te kunnen vervullen.



Daarnaast zijn er zes kerntalenten die behoefte aan fysieke actie en bewegingsruimte met zich meebrengen. Hoe meer van die zes kerntalenten je sterk hebt, hoe groter je dagelijkse behoefte aan lichaamsbeweging. Cliënten bij wie al deze zes kerntalenten sterk waren, hadden ondanks het sluiten van de sportverenigingen vaak al alternatieve manieren gevonden om in beweging te blijven, omdat bij hen de behoefte aan beweging zo sterk voelbaar is.

Maar ik sprak ook mensen die zich alleen nog maar van de slaapkamer naar de woonkamer bewogen om daar uren achter elkaar online te vergaderen of ander werk achter hun laptop te doen. Ze hadden een paar van deze kerntalenten sterk, deden niet aan sport of iets dergelijks, maar kwamen normaal gesproken tegemoet aan hun bewegingsbehoefte door bijvoorbeeld naar hun werk te fietsen en in de lunchpauze een wandelingetje te maken naar een broodjeszaak. Hun behoefte om fysiek actief te zijn stond bij hen minder helder op het netvlies, maar ze voelden wel een vaag gemis op dat gebied sinds ze alleen nog maar thuiswerkten. Het was voor hen een eye-opener dat ze beter in hun vel konden komen te zitten door gewoon elke dag een wandelingetje te maken of een stuk te gaan fietsen.



Behalve het niet inzetten van sterke kerntalenten was er ook sprake van het moeten aanwenden van kleine kerntalenten. Kleine kerntalenten zijn je energievreters. Het zijn de dingen die je liever aan anderen overlaat. En kom je er niet onderuit om toch een klein kerntalent in te zetten, dan kost dat je wat moeite en energie.

Als er één kerntalent is waar in het afgelopen halfjaar een beroep op is gedaan, dan is het wel het kerntalent voor flexibiliteit. Dit kerntalent gaat over je wil om je aan te passen aan nieuwe situaties, omgevingen, culturen en mensen. In maart veranderden onze levens opeens drastisch. Hoe makkelijk sommige mensen dit ‘het nieuwe normaal’ gingen noemen, zo moeilijk was deze verandering voor mensen met een klein kerntalent voor flexibiliteit. Het leven werd op zijn kop gezet en je moest het er maar mee doen.



Heb je een klein kerntalent voor flexibiliteit, dan helpt het vaak al enorm om je simpelweg daarvan bewust te zijn. Het wennen gaat er niet sneller door, maar het maakt het wel gemakkelijker om milder naar jezelf te zijn over de weerstand die je voelt en jezelf de tijd te gunnen om je draai weer te vinden.

De thema’s socializen, lichaamsbeweging en flexibiliteit bleken voor veel mensen relevant in deze tijd. Daarnaast golden er voor elke cliënt weer andere sterke kerntalenten die minder ingezet konden worden of kleine kerntalenten die opeens vaker aangesproken moesten worden. Zo sprak ik met een leerkracht die zijn sterke kerntalent voor informatieoverdracht opeens nog amper kon gebruiken, en met een ambtenaar die steeds haar kleine kerntalent voor functioneel-technische creativiteit moest inzetten bij het gebruik van allerlei nieuwe software-applicaties om haar werk online te kunnen doen.



Ik heb met dit artikel willen laten zien hoe de coronamaatregelen de levens van veel van mijn cliënten zodanig hebben veranderd dat ook op z’n kop werd gezet in welke mate zij hun sterke en kleine kerntalenten konden of moesten inzetten, wat in veel gevallen leidde tot een andere energiebalans en het gevoel dat ze minder goed in hun vel zaten. Grote kans dat ditzelfde ook voor jou gold, of nog steeds geldt, of weer gaat gelden als de maatregelen toch weer verder aangescherpt worden deze herfst en winter.

Ken je je kerntalenten, dan kun je zo’n nieuwe situatie langs je kerntalentenprofiel leggen om na te gaan of je je sterke kerntalenten nog steeds voldoende kunt gebruiken en of je niet te veel aanspraak moet maken op je kleine kerntalenten. Ook weet je dan waar je het moet zoeken om de balans weer te herstellen. Je kunt je kerntalenten in kaart laten brengen tijdens een kerntalentenanalyse.

274 views0 comments

Comments


bottom of page