Je hoort het vaak tegenwoordig. Dat je gewoon jezelf moet zijn. Dat je authentiek moet zijn. Dat je je eigen pad moet volgen. Want er zijn al zo veel anderen. En er is er maar één zoals jij. Dus leef hem uit, die ‘unieke ik’ van je. Ik heb daar niets tegen in te brengen. Sterker nog, ben het er helemaal mee eens. Maar wat als het makkelijker gezegd is dan gedaan?
Al enkele jaren ben ik een trouwe lezer van soChicken, het blog van Jelle Hermus rond het thema ‘broeden op een leuker leven’. Afgelopen maandag, tijdens de zwemles van mijn dochter, zat ik een nieuw artikel van hem te lezen, dat mij inspireerde om te schrijven wat je nu leest.
In zijn artikel schreef Jelle dat je pas echt gelukkig met jezelf kunt zijn als je het lef hebt om jezelf volledig te accepteren zoals je bent. Om te leven volgens je eigen natuur. Om helemaal jezelf te durven zijn. Daar heb ik nog iets aan toe te voegen, dacht ik toen.
Hoe kun je leven volgens je eigen natuur, als je je dagelijks afvraagt wie die persoon in de spiegel eigenlijk écht is?
Het is weliswaar een waardevol inzicht, maar om het praktisch te kunnen toepassen, heb je nog iets extra’s nodig, namelijk: zelfkennis. Want hoe kun je leven volgens je eigen natuur, als je je dagelijks afvraagt wie die persoon in de spiegel eigenlijk écht is?
Als kerntalentenanalist krijg ik vele cliënten die hun kerntalenten in kaart willen laten brengen, omdat ze zichzelf beter willen leren kennen. Wat vind ik nou écht leuk? Waar heb ik talent voor? Waar krijg ik energie van en wat zuigt mij leeg? Hoe ben ik van nature? Wat past er bij mij? Het is een greep uit de vragen die ik vaak van cliënten hoor.
Het zijn vragen waar ze met een kerntalentenanalyse antwoord op krijgen, want een kerntalentenanalyse biedt inzicht in onder andere je karakter, ontwikkelpotentieel, intrinsieke motivatie, behoeftes, energiegevers en energievreters. Voor velen is er echter nog iets anders dat een kerntalentenanalyse zo aantrekkelijk maakt.
Dát is wat veel mensen zoeken: een manier om uit te vinden wie ze waren, voordat ze meegingen in de ambities die de maatschappij hun in de loop der jaren oplegde.
De analyse wordt namelijk gebaseerd op wat je als kind in de leeftijd van 4 tot 12 wel of niet graag deed. De analyse grijpt dus terug op een periode in je leven waarin je nog niet beïnvloed werd door van buitenaf opgedrongen ideeën over wat je leuk hoort te vinden. En dát is wat veel mensen zoeken: een manier om uit te vinden wie ze waren, voordat ze meegingen in de verwachtingen, rolpatronen, ambities, dromen en doelen die ze in de loop der jaren door hun omgeving of de maatschappij in het algemeen opgelegd hebben gekregen.
Naast dat ik kerntalentenanalyses afneem, geef ik ook geregeld workshops over de kerntalentenmethode. Voordat ik de deelnemers laat kennismaken met kerntalenten, laat ik ze altijd even stilstaan bij het belang van zelfkennis. Al op jonge leeftijd moet je belangrijke levenskeuzes maken: je kiest je vakkenpakket of profiel, je vervolgopleiding, je eerste baan, je carrière enzovoort. Telkens probeer je de optie te kiezen die het beste bij jou past, maar om te weten wat er bij je past, moet je eerst weten hoe je in elkaar zit. Je hebt zelfkennis nodig.
Hoe fijn is het om te weten wat je allemaal in huis hebt?
En niet alleen bij levenskeuzes is zelfkennis van belang. Negen van de tien keer zie ik het zelfvertrouwen van cliënten groeien als ze hun kerntalenten leren kennen, want hoe fijn is het om te weten wat je allemaal in huis hebt? Vaak gaan mensen daarna milder naar zichzelf kijken, wat hun zelfrespect, zelfliefde en zelfacceptatie de kans geeft om te groeien.
En die zelfacceptatie, dat is waar we naar op zoek waren. Want om echt gelukkig met jezelf te kunnen zijn, moet je het lef hebben om jezelf volledig te accepteren zoals je bent. Om te leven volgens je eigen natuur. Om helemaal jezelf te durven zijn. Om het kind van toen weer te laten spelen.
Wil jij ook meer zelfkennis op basis van wat je als kind wel of niet graag deed? Vraag direct jouw kerntalentenanalyse aan.
Comentários